Motorsporten crosskart består av biler laget av en rørramme og motorsykkelmotor. Disse kartene kjøres i bakkeløp og på rallycrossbaner. Denne motorsporten er billigere å drive med enn ganske mange andre, og er svært familievennlig.

Å drive med crosskart er veldig sosialt, da flere mennesker med samme interesse for motorsport møtes flere ganger i året for å konkurrere. Selve kjøringen er bare en liten del av disse arrangementene, hvor det gjerne settes sammen telt, det deles langbord og folk i alle aldre spiser sammen. Her leker barn sammen og knytter nye bånd. Crosskart-eventene er et høydepunkt for både store og små.
Med fokus på sikkerhet
Som med all annen motorsport er det en viss risiko involvert i å drive med crosskart. Derfor er det sterk fokus på sikkerhet under stevner, og ulykker forekommer så godt som aldri. Mange krav må innfris av de som ønsker å drive med sporten, og det er påbudt med sko og hansker, brannsikker dress og hjelm. Det stilles også krav til rammekonstruksjon, og fører skal sitte fastspent i en 6-punktssele. Bilene må gjennom sikkerhetskontroll før hvert løp. Det skjer selvfølgelig uhell på banen fra tid til annen, men fører kommer fra det i god behold når alle hensyn har blitt tatt.
Hvordan komme i dag
For å komme i gang med crosskart kan du fint bygge en kart selv, eller kjøpe deg en ferdig og løpsklar kart hos leverandør. Mange velger dessuten å kjøpe bruktbil. Kjente leverandører i Norge inkluderer IC-Kart, Norcart, C-pro og Speedcar Norge. Fører må i tillegg til crosskart ha lisens fra Norsk Bilsportforbund, samt tilhøre en motorklubb. I juniorklassene (250ccm, 150ccm og mini) trengs det også en ledsager med gyldig lisens. Crosskart-miljøet i Norge er svært inkluderende, og det er slett ikke vanskelig å komme inn i varmen. Faktisk ønsker menneskene innad i miljøet at flere skal bli med på laget.
Deltakerlisens
Som nevnt kreves det ledsagere med ledsagerlisens i juniorklassene, og for øvrig gjelder dette alle for alle deltakere under 18 år. Mindreårige fører må også ha bestått juniorkurs, men trenger ingen form for førerkort. Medlemskap i en klubb som er tilknyttet Norges Bilsportforbund (NBF) må dog være på plass. Lisens ledsager må ha er personlig, og må utstedes i ledsagers navn. Ledsager melder den mindreårige deltakeren på løpet, og har fullt ansvar for vedkommende hele veien. Innehaver av ledsagerlisens kan ha ansvar for opptil to utøvere i forbindelse med trening. Gyldig ledsagerlisens kan være enhver form for personlig lisens.
Vognlisens
Det er påbudt for alle deltakere å ha vognlisens for å kunne delta i treninger og på løp. Denne vognlisensen blir utstedt av NBF. Når det utstedes vognlisens for en nybygd crosskart eller eierbytte, må det fylles ut et søknadsskjema som sendes inn til NBF. Når vognlisens må fornyes, sendes bare lisensen fra i fjor til NBF må ønske om fornyelse. I crosskart er det altså en del å ta hensyn til, da det har blitt en meget populær bilsport i Norge. Sporten har til og med NM-status, og kjøres både som bakkeløp og sprintløp. Ellers er det ingen reklameavgift involvert i crosskart.
En spennende bilsport
Foruten Norge kjøres det crosskart i land som Sverige, Finland, Danmark, Latvia, Estland og Russland. Alle land kjører etter de samme reglene. Crosskart-sesong er stort sett mellom mai og september, mens treningssamlinger foregår gjennom hele året. En del løp har TV-dekning og vises på Viasat Sport, i tillegg til at mange strømmer løpene fra nettet. Det kan være vanskelig å ta øynene bort fra bilene når du følger med crosskart fra sidelinjen eller fra TV/PC-skjerm, da det er vanlig at de små bilene foretar opptil 20 meter lange hopp. Spenningen er åpenbart enda større for de som sitter inne i kartene.